Docenten BBQ

Zaterdag 12 november.

Na het ontbijt ben ik maar eens gaan kijken naar de reacties van mijn artikel, de meeste waren positief. Op 1 man na, die vond het verloren tijd. Misschien heeft hij wel gelijk in bepaalde projecten, maar de krant schetst ook gedeeltelijk een ander verhaal. De bevolking blijft inderdaad stijgen in heel Afrika door de schuld van meer voedsel. De beste man bedoelde dat het beter is dat er niemand van wat voor project meer naar Afrika komt. Er zijn natuurlijk projecten (vooral) in Afrika die averechts werken, maar ik doe ook geen landelijk of echt groot project. Het belangrijkste doel van mijn stage hier is meehelpen verbeteren van de moestuin hier op het project, het zal leuk zijn als de kinderen de tips en trucs meenemen naar huis. De tuin is voornamelijk bedoeld voor meer variatie in het eten van de studenten en leerlingen van Hoy’s College en Kids Gear. Er zijn scholen die meedoen met het project en de tuin na maken, want we zijn ook een ‘model school farm’. Een ding wat averechts werkt is werken met kunstmest als ze er nog nooit van hebben gehoord en je er geen uitleg over geeft. Als je alleen maar kunstmest gebruikt gaat het bodemleven kapot, als je duidelijk uitlegt dat je ook organische mest moet gebruiken in combinatie met kunstmest kom je al een stuk verder. Je moet goed kijken naar wat je doet en wat de risico’s zijn en na de toekomst kijken.

Nog een voorbeeld van een verbetering die niet averechts werkt is het gebruik van compostvaten, dit idee is van AOC Twello. Veel organische stoffen zoals papier, dierlijke mest, plantaardige mest en keuken overblijfselen worden verbrand. Dit is natuurlijk niet goed voor het milieu. Maar je kunt zelfs deze materialen nog goed gebruiken, je stopt ze in compostvaten en doet er water en grond bij (in grond zitten organismen) en wacht circa 5 weken (in Uganda, Nederland iets langer) je kan dan de materialen gebruiken voor voeding voor de planten win-win situatie toch? Maar je kunt niet altijd vooruit gaan in projecten je doet altijd wel een keer iets verkeerd. De man praatte ook over 50 jaar geleden, de tijden zijn veranderd, als we samen de goede krachten bundelen, kun je echt iets bereiken. Sommige hulp is ook averechts, daarom moet je goed kijken wat je doet. En de bevolkingsgroei is een ander probleem, de regering zou betere voorlichting moeten geven en voorbehoedsmiddelen beter bereikbaar moeten maken, maar dat interesseert de regering hier niet zo erg. Ook is het grootste gedeelte van de bevolking van afhankelijk van de landbouw, als de jeugd er al iets van kan opsteken is het toch mooi?

Maar goed weer terug naar vandaag. De beestjes hier houden niet zo van blanken… Ik ben gestoken door een beest met een goede zwelling tot gevolg.  We zijn uitgenodigd voor een BBQ bij te wonen. Gisteren was het docenten dag en vandaag mochten alle docenten (en paar bijbehorende mensen) van Hoy’s College en Kids Gear mee doen aan de BBQ. Het was een gezellig avond met veel gekaart aan tafel. Zelf heb ik het niet te laat gemaakt.P1200472

Mijn locatie .

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.