Back to school!

Woensdag 2 november.

Toen ik in de tuin kwam kon ik begonnen met droog gras leggen tussen de tomatenplanten, bij het ontbijt werd verteld dat de leerlingen van Kids Gear vandaag geen les hadden, omdat de leerlingen van de hoogste klas (P7) een soort examen/toets hadden. De school heeft de 7 slechtste leerlingen naar een andere school gebracht, om zo het niveau omhoog te krikken werd mij verteld. Toen ik terugkwam in de tuin was mijn dag meteen weer goed, want er waren ongeveer 20 kinderen van Kids Gear aan het werk en 2 van Hoy’s College. Ze haalde organische mest, gaven water, legde gras, etc. Ik kon meteen terug mijn camera halen. Heel eerlijk gezegd was ik ook iets te moe om te werken, gisteravond kwam ik terug in het restaurant en gingen we met z’n 4e film kijken, we keken van 23:00 tot 00:30 naar scream. Nadat de foto’s genomen waren ben ik naar Hoy’s College gegaan en daar wat theegedronken en rondgelopen. Ik kwam mr. Gideon tegen, we hadden een langgesprek over Nederland en Uganda, maar ook over zijn lessen geografie.

Omdat ik hier op een middelbare school (vooral) ben, wou ik wel graag een les meekijken bij mr. Gideon. Hij vond het geen probleem en vond het leuk toen ik hem vroeg. Samen hebben we overlegt dat ik mee zou kijken bij zijn les geografie over Afrika om 14:00.

De lunch was niet echt Nederlands, aardappelen in een niet echt lekkere saus. Na paar aardappels gehad te hebben liet ik het maar staan, maar kreeg ik van Robert handgemaakte pannenkoeken. Na de lunch was het dan zover en ging ik naar Hoy’s voor de les over Afrika. Ik zat bij de S3 in, klas van ongeveer 22 leerlingen waar o.a. Eric en Winnie inzitten. Gideon vertelde over mijn komst en de klas vond het erg leuk. Ik denk dat we in Nederland een heel verkeerd beeld hebben over de lessen in Afrika en dat het super streng is. Maar dat is zeker niet altijd zo. Gideon keek 2 tellen in zijn boek en vertelde zo een halfuur over irrigatie in Afrika en waarvoor water nodig is. Ook vertelde hij over nadelen en voordelen, zoals dat de nutriënten in de bodem te ver weg zakken bij te veel water. Na een halfuur was het tijd dat de leerlingen een aantal zinnen moesten op schrijven in hun eigen schrift, ze maken verder geen opdrachten in deze les. Na het schrijven tekende Gideon een kleine stukje van de kaart van Afrika, hij liet zien waar 1 van de grootste irrigatieprojecten van Afrika zich bevindt, de Aswandam in Egypte. Niet alleen is het voor water belangrijk, maar ook voor elektriciteit. Het water van de Aswandam komt vanuit de Middellandse Zee. Na bijna 1.5 uur les bedankte ik Gideon en hij hoopte dat ik nog een keer een les van hem kom bewonderen. Hij is echt een leuke docent, zit niet suf achter zijn bureau, nee hij staat 1.5 uur, maakt grappen, betrekt de leerlingen bij het onderwerp en is serieus. Hij ging door naar de S1 voor geografie over Canada. Hij zij wel dat Nederland altijd een leuk onderwerp is en graag een keer naar Nederland wil.

Na de les kwam ik Nathan tegen en ging met hem mee op pad, niet dat we veel deden, maar er was een man voor de bijenkorven bij hem dus we gingen langs de bijen. Vervolgens zijn we naar de tuin gegaan waar Ronnie al aan het werk was, binnen 10 minuten waren er 10 tot 15 studenten van Hoy’s College bij elkaar verzameld om te werken in de tuin. Ze gingen organische mest halen, planten de nursery planten uit en gaven water. Ook hiervan maakte we foto’s en gingen terug naar Hoy’s. Nathan moest ‘even 2 minuten’ weg, ik kon dus een uur wachten op hem. In de tussentijd kwamen er nog studenten langs die op de foto wouden en een jongen wou samen zingen…. Niet dat het klonk, maar het gaat om de gezelligheid. Zolang de kinderen maar blij zijn, ben ik ook blij hier. Tenslotte was er nog een studente aan het spelen met een voetbal, een halfuur voor lestijd maar even de gang veranderd in een speelveld en maar gooien en trappen met die bal naar elkaar. En eindelijk kwam Nathan, maar jammer voor hem: ik had diner boven in het restaurant.

Het was erg druk in het restaurant en dat kon je merken aan de stroom, want poef de stroom lag eruit en in Bukomansimbi brandde ook opeens wat minder lampjes (boven op de berg hebben we uitzicht over het dorp). Er waren veel voetbalfans, maar Jesca appte al als we weer film gaan kijken vanavond. Om 22:00 was het filmtijd, voor de gelegenheid heb ik getrakteerd op lolly’s. We begonnen met een saaie actie film en daarna was het tijd voor een stuk van scream 3 en het werd maar 00:45, terwijl de wekker weer staat om 6:45.

Mijn locatie .

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.