Koffieplantage

Vrijdag 15 oktober.

In de ochtend hadden we een programma op het terrein. De meisjes hadden een workshop met kralen. De jongens zijn opnieuw de tuin ingegaan. We hebben het kool planten afgemaakt en water gegeven. Andere hebben de afrastering verder gemaakt. Maar omdat het erg warm werd zijn we om 12:00 gestopt en de groep ging hun spullen pakken. De leerlingen van AOC-Oost Twello gingen dit weekend naar Masaka de stad zelf. We gingen eerst nog met z’n allen naar een koffieplantage een paar km buiten Bukomansimbi. Ik ging in de auto met Nathan, Sylvia, de man van Sylvia en nog wat mensen van het hotel.

 

De koffieplantage heeft meer dan 15.000 planten en wordt beheerd door een Duitse man. Voordat we de plantage in gingen liet Sylvia ons zien dat overleden familieleden gewoon op het erf worden begraven. Er werd ons verteld dat de gemiddelde leeftijd hier 47 is en dan overlijden de meesten, dit komt veel door ziektes zoals malaria en te korten aan eten/voedingstoffen.

 

Toen we de plantage in gingen werd het erg warm, Sylvia stelde voor dat we niet te lang gingen. De eigenaar liet zien dat ze elke 2 jaar 15 kg koeienmest gebruikten per boom. De ene helft was met koeienpoep en de andere helft werd bevrucht met organische materialen. Je kon een duidelijk verschil zien tussen deze twee componenten. De man had niet alleen koffieplanten maar ook bananen, bonen en tomaten. De koffiebonen worden 1 voor 1 geplukt…. Het kost erg veel werk, maar volgens hem heb je zo de beste kwaliteit. Na de rondleiding ben ik weer bij Sylvia in de auto gestapt en voor even afscheid genomen van de groep. Pas zondagavond zie ik ze weer. Na een korte rit zijn we in Bukomansimbi uitgestapt, omdat Sylvia even weg moest. Zo zijn we met z’n 4e naar boven gelopen. Toen we terug waren heb ik Nathan geholpen met zijn nieuwe telefoon, gereset, google account gemaakt, Gmail erop gezet en WhatsApp. Na het diner hebben we nog even bijgepraat in het restaurant waar Airen ook even langs kwam. Rond 21:15 ben ik maar terug gegaan naar de kamer en een keer op tijd gaan slapen, want het werk is hier zeer intensief.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.