Green day!

Dinsdag 18 oktober.

Vandaag was het een speciale dag, namelijk ‘Green Day’. Van 10 scholen in het district kwam er van elke school 5 leerlingen en 2 docenten als ‘Green Team’. Alle 10 de scholen doen mee aan het project van de schooltuinen.

Ik begon met de nieuwe boompjes water te geven, die vandaag werden geplant. Het waren verschillende fruitbomen die de erosie tegen zouden gaan. Over een aantal jaren kunnen de vruchten worden gegeten zoals mango en citrusvruchten. Ook kunnen de bomen gebruikt worden tegen CO2.

We begonnen in een normaal lokaal, omdat er in het gezamenlijke gebouw examens aan de gang waren. Vandaag scheikunde. In het lokaal kregen we een uitleg van vandaag en stelden de docenten van de verschillende scholen zich voor. Na de speech gingen we in 5 verschillende groepen het terrein door. Het groepje waar ik in zat begon bij de druppelintegratie, hiervoor was een man van Wagagai gekomen die er uitleg over gaf, samen met Nathan van de tuin. Vervolgens zijn we naar de workshop over compost gegaan, hier werd ons verteld wat compost is en waar je het voor gebruikt. Na een kleine uitleg zijn we naar de nursery gegaan, om daar onkruid te zoeken die we konden gebruiken in de compostvaten. De organische materialen die we al eerder erin hadden gedaan, begonnen al aardig op compost te lijken. Vervolgens zijn we naar de PIT methode gegaan van de compost en kregen we daar een kleine uitleg over.

Na de compost zijn we naar de workshop over bijen gegaan. Hier kregen we uitleg over de verschillende soorten bijen en de functies van deze verschillende soorten bijen. Vervolgens haalde Airen mij op om te zoeken naar bomen, want volgens hem waren het er te weinig, maar we konden ze boven niet vinden. Ondertussen zijn er al 3 dagen gevangenen aan het werk op het terrein, voornamelijk de tuin vlak aan het maken. Deze hebben een celstraf voor de kleinere dingen, zoals een kip stelen. Deze moeten 6 maand de cel in, maar mochten nu werken in de tuin en krijgen daar een klein bedrag voor.

Toen ik terug was, was de groep al bij het bomen planten. Hier was het een beetje een ongecontroleerde boel. Samen met de begeleider van deze groep zijn we bomen wezen halen. Hij gaf tips hoe je hier het beste de bergen op kan komen. Voor de berg op moest je bukkend lopen en de terugweg op je hakken lopen. Blijkbaar heb je hier op werkschoenen weinig grip, zo ben ik vorige week ook na beneden gegleden. Na twee stappen op de hakken ben ik naar beneden gegleden, maar wel kunnen opvangen. Hier kun je beter lopen op de gympies.

Na het bomen planten hadden we het vijfde en het laatste onderdeel gedaan, een workshop over de aarde. We hadden het over de toestand van de aarde op dit moment en het CO2 gehalte. Ook hadden we het over de gevolgen van de opwarming van de aarde. We lieten foto’s zien dat je zowat kunt zwemmen bij ons in de straten. We lieten zien wat we kunnen doen om het CO2 gehalte te verminderen.

Vervolgens hadden we een echte schoolse lunch hier. Samen met de gastleerlingen en docenten zijn we gaan lunchen in het gezamenlijke gebouw. Een soort maïsachtige pap met bonen, die we moesten eten met de hand. Het maïsachtige spul was niet echt lekker, maar ook niet heel vies. Na de lunch viel er regen en hadden we even rusttijd op de kamer.

Later zijn we naar boven op de berg gegaan. Daar werden aan de scholen gereedschap uitgedeeld die de scholen kunnen gebruiken in de tuin. Nadat de materialen waren uitgedeeld zijn we nog naar het gezamenlijke gebouw gegaan. Daar stond als verrassing een dansgroep op ons te wachten, geregeld door Sylvia. We kregen een dans/muziek voorstelling van de groep. Toen de andere scholen weg waren kregen we een workshop bananenballen maken. Daarna hadden we vrije tijd, de buddy’s kwamen nog langs, mijn goede vriendin had nog geen tijd, werd verteld omdat ze nog les had.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.