De eerste keer echt in Bukomansimbi

Vrijdag 21 oktober.

Nadat het ontbijt was afgelopen rond 9:00 ben ik maar eerst fatsoenlijke schoenen aan gaan doen, want op slippers kom je niet zo ver. Onderweg kwam ik al Nathan tegen en Airen. Nadat de gympies aan waren ben ik naar de tuin gelopen, om precies te zijn het gedeelte waar de nieuwe bomen zijn geplant. Hier hielp ik met water geven, toen dit klaar was zijn we nog naar de nursery gegaan, om water te geven. Ondertussen werd het erg bewolkt en steeds donkerde. Airen was al heel blij, want het ging regenen! De bodem is namelijk erg droog, en dat in het ‘regenseizoen’. Ook de wind stond hard en ben maar wezen schuilen in mijn kamer.

Nadat de regenbui over was ben ik teruggegaan naar de tuin, waar de jongens al bezig waren. Ik mocht mee helpen om gaten te maken met de Hak*.

*Oke het heet officieel geen hak, maar het is een soort werktuig dat ze overal voor gebruiken, zo’n ding wat we 10000 jaar geleden op de akkers gebruikten.

Na 2 rijen te hebben gedaan was het lunchtijd, met pijnlijke handen vol met blaren maar gaan lunchen. Nathan en ik hadden afgesproken om rond half 3 naar het dorp te gaan, Bukomansimbi. Want ik had water nodig. Na een kleine wandeling waren we in het dorp aangekomen.

Iedereen keek mij aan, echt iedereen! Het was heel apart en voelde niet vertrouwt. Samen met Nathan zijn we naar een winkel geweest en een doos water gehaald. We kwamen de winkel binnen en het eerste wat ze zeiden ‘Hoe gaat het blanke?’. Daar afgerekend te hebben €5.70 voor een doos met flesjes zijn we naar het magazijn gegaan om de doos te halen. Nathan had geen zin om te lopen en het was inderdaad een lang stuk met een zware doos. Hebben we maar besloten om de motor te pakken. In totaal 30 cent, achterop de motor met in totaal z’n drieën en een doos water. Na paar minuten waren we weer bij de school. Het verkeer lijkt hier nergens op, iedereen doet maar wat. De rit was snel, maar wel spannend en eng.

Na wat met Nathan te hebben gepraat zijn we naar de tuin gegaan en de nursery water gegeven. Na een uur stond het diner op het programma.  Na het eten en wat te geskypet te hebben, heb ik een wandeling gemaakt over het terrein. Rond 21:00 was ik bij Kids Gear primary school, volgens mij was de school net uit, want de laatste kinderen verlieten de lokalen. Na wat rond te hebben gekeken in en om de lokalen ben ik verder gegaan richting Hoy’s College secondary school. Zoals de meeste nachten was ook vannacht de hemel weer prachtig. Een mooie sterrenhemel samen met prachtige witte golven er tussen door, ik weet niet precies hoe het heet, maar het was prachtig. De weg naar Hoy’s is een donkere weg van een paar honderd meter. De school ligt helemaal onderaan de berg en ik slaap ongeveer op de helft.

Als ik naar de school loop zie ik rechts eerst de slaapverblijven van de studenten van het Hoy’s. Vervolgens met de bocht mee links de gigantische tuin. Rechts loop ik de slaapverblijven voorbij. Links zitten vervolgens de dierenverblijven en rechts de centrale hal van de school. Nog een klein stukje en ik kom aan bij de school zelf.

Het is ondertussen 21:15 als ik de school bereik, het aanstaren is hier gelukkig minder dan in Bukomansimbi. Het is aardig stil wanneer ik langs de lokalen loop, iets drukker dan gisteren. Een aantal gezichten komen mij al bekend voor. Ik vroeg aan een leerling in welk lokaal Winie zat, omdat ik een brief had geschreven voor haar, omdat ze laatst een mooie brief aan mij had geschreven. Ze was blij om mij te zien en overhandigde haar de brief.

Eigenlijk had ik ook een afspraak met Nathan op school, maar ja…. Die was er niet en ook in geen velden of wegen te bekennen.

 

Momenteel zit ik nu al 2 weken in Afrika/Uganda.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.