Begin in de tuin

Woensdag 12 oktober.

Vandaag stond er een voetbal toernooi gepland in Bukomansimbi, het dorp wat onder de berg ligt waar wij zitten. Verschillende scholen in de regio deden mee. Wij deden mee als gastschool. De eerst wedstrijd was net iets voor half 11 in de morgen, toen ons team speelde kwam het hele dorp kijken leek wel. Zo druk was het langs het veld. De organiseerden school had voor ons plekken gereserveerd. De kinderen van circa 12 jaar pakten voor ons bankjes zodat wij konden zitten. De oudere kinderen en de begeleiders hielden steeds de kleine nieuwsgierige kinderen van ons af, maar dit werd steeds minder een succes. Ik speelde niet mee. De eerste wedstrijd werd verloren met 0-1. Vervolgens zijn we terug gegaan met de bus naar ons gebied, waar we hebben geluncht. Na wat vrije tijd zijn we weer terug gegaan.

 

Rond 16:15 stond de tweede wedstrijd gepland, toen iedereen uit de bus was zijn we teruggereden naar onze plek om spullen te halen die de leerlingen van Twello bij elkaar hebben verzameld, voetbalschoenen, ballen etc. Deze hebben we weer in de bus geladen en teruggereden naar het veld. Toen we terugkwamen begon de wedstrijd, beide helften van deze wedstrijd speelden we tegen een andere partij. De eerste helft wonnen we met 1-0 en de tweede helft bleef 0-0. Vervolgens ben ik samen met John (onze chauffeur) naar de bus gegaan en het veld opgereden om de spullen te brengen. Pieter deelde de prijzen uit met wat leerlingen van Twello. Ik en een paar andere leerlingen bleven in de bus om te helpen met pakken.

 

Wanneer we wouden vertrokken werden we omsingeld, de mensen wouden op de bus klimmen, omdat ze dachten dat wij water bij ons hadden. De rest van de avond hadden we vrije tijd.

 

 

 

Donderdag 13 oktober.

Vandaag bleven we met z’n allen op het project. We werden wel opgedeeld in groepen. In de ochtend zat ik bij de compost groep. De school had al compost vaten, we begonnen heel even met theorie in het centrale lokaal van de school. Hier stelden we ons zelf voor aan de kinderen. Na de theorie over compost zijn we met de vaten de tuin ingegaan.  We hebben samen met de kinderen gezocht naar organische materialen voor in de vaten zoals, hout, papier, gras, fruit etc. Toen we de vaten eenmaal een goede plek hadden gegeven  hebben we met het hakmes kleine stukjes van de organische materialen gemaakt. Deze deden we daarna in de vaten. Toen ze bijna volzaten hebben we aarde en water erbij ingedaan. In aarde zitten de micro-organismen die nodig zijn voor de verwerking en water hebben ze nodig. Daarna werd de groep weer in groepjes verdeeld. Ik ging bezig met een paar leerlingen met bananen zaailingen planten. De tuin heeft al een bananen gedeelte, maar die is met een oud ras gedaan. De school heeft een nieuw aantal zaailingen gekocht. Deze nieuwe zijn van een ander ras, nu gaan ze kijken of deze nieuwe echt beter zijn dan ze zeggen. De andere groep heeft pepers gezaaid in speciale zaaipluggen die we hebben mee gekregen van Wagagai (kwekerij). Deze hebben ze in de grond van de nursery gestopt.

 

Na de lunch zijn we opnieuw de tuin ingegaan. Samen met 3 andere leerlingen en Jozé en Nathan zijn we kolen gaan uitplanten. De tuin heeft zijn eigen nursery waar ze de planten zaaien en de kool was groot genoeg om uit te planten. Nathan liet zien hoe ze de planten in de kuilen zette met compost. Dit hebben we een tot 17:00 gedaan. Andere leerlingen waren bezig met een afrastering langs de tuin met de ‘kwetsbare’ gewassen. Hierna was het diner en hadden we in de avond vrije tijd.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.